dimecres, 25 d’abril del 2012

Presentació de l'ARXiU al 6è Butlletí Municipal

Aquesta primavera s'ha publicat un nou butlletí municipal i aquesta primavera al marge d'un nou RACÓ DE LA MEMÒRIA, en l'apartat de presentació de diferents serveis municipals es presenta el SERVEI DE GESTIÓ DOCUMENTAL i ARXiU. Tres pàgines on s'explica una mica el sorgiment d'aquest servei, les seves funcions bàsiques i diferents projectes que tenim entre mans. Esperem sigui del vostre interès.

Per veure-ho més gran i passar pàgines premeu els controls d'abaix.

 

I ara us deixem amb el 5è Racó de la Memòria:

Des del Servei municipal de gestió documental i arxiu de l’Ajuntament us proposem una nova imatge per comparar en el temps. Concretament de la Plaça del Roserar de la urbanització de S’Agaró.

La fotografia més antiga correspon al 4 d’agost de 1935, a mitja tarda, en el moment de la desfilada de carrosses de la Batalla de flors, una festa d’origen italià de to festiu, laic i carnavalesc que va arribar a l’estat espanyol a finals del segle XIX. 

Durant els primers decennis del segle passat, la potenciació que la família Ensesa va fer de S’Agaró com enclavament turístic i ciutat - jardí residencial, els va dur a crear i consolidar, més enllà de promoció urbanística, tot un conjunt d’actes lúdics i esportius per atraure el turisme nacional i internacional: festivals de música, trobades nàutiques, campionats de tennis i d’hoquei, etc. Les batalles de flors s’emmarquen en aquesta programació d’activitats, que es desenvolupava sobretot a l’estiu. A S’Agaró se’n van fer dues: el 29 de juliol de 1934, i el 4 d’agost de 1935. Es feien a la Plaça del Roserar, en un clos habilitat on el públic hi accedia per mitjà d’un tiquet. El seu desenvolupament estava reglamentat i tenia dos punts àlgid: la batalla de flors i la desfilada de carrosses. Un jurat d’admissió permetia l’entrada a tota carrossa, de tracció animal o mecànica, que estigués ornamentada amb motius florals naturals i que no fes al·lusió a cap afer religiós o polític. Cada carrossa, com en els carnavals, portava el seu nom i seguia un itinerari marcat. 

En les dues edicions es va convidar a les Miss Catalunya de l’any corresponent, i talment com una reina carnestoltes, van encapçalar la desfilada amb carrosses al·legòriques a la joventut i a la bellesa. En la de l’any 1934 Miss Catalunya era Carmen Albertí, natural de Castell d’Aro.