dimecres, 10 de juliol del 2013

6è RACÓ DE LA MEMÒRIA

La imatge de Castell d'Aro que us presenta l'Arxiu Municipal està presa des de l'actual plaça Poeta Sitjar mirant cap al carrer del sol. Passat el torrent de la Coma, a l'esquerra "Can Tonet", motiu pel qual es coneixia Antoni Ros Recolta. Aquesta finca també dóna a l'actual avinguda de la Platja i fins a mitjans segle XX en aquella franja de façana Antoni Ros hi tenia l'estanc i el conegut "Cafè d'en Tonet", avui tan sols una porxada. El gran jardí de la cantonada de l'avinguda de la Platja amb el carrer del Sol per aquell temps feia funcions de terrassa del cafè, i després, ja al carrrer del Sol, vindria la part de façana que apreciem a la foto. Cap els anys cinquanta, el tabac va passar a vendre's precisament en aquesta part de la finca, juntament amb comestibles. A la foto superior podem apreciar la porta d'entrada i el rètol de l'establiment.

El "Cafè d'en Tonet" va ser tot un referent a Castell d'Aro des de principis de segle XX, molt freqüentat; a més, els dies festius s'hi realitzaven balls, vetllades, concerts, etc. Del 1933 a principis del 1939 l'esmentat cafè va passar a ser local social del Centre Democràtic Casal Castellarenc. Amb la victòria dels nacionals, però, li serien incautats i subhastats els seus béns (taules, cadires, bancs, vaixella, una ràdio -gramola, discs, jocs de taula, una estufa de carbó, etc.). Del 1939 a com a mínim el 1948 aquests béns els llogaria el propi Antoni Ros, propietari del local, per tal de poder continuar desenvolupant l'activitat de cafè.

A la dreta de la imatge i a primer terme podem apreciar l'entrada de la finca particular de "Can Tonot" i la seva gran acàcia. al centre, el campanar i l'absis de l'església de Santa Maria i sobre l'alt mur que puja al carrer del Sol i que enfila el carrer de la Coma, d'esquerra a dreta: "Can Cros", la casa on hi ha roba estesa que era coneguda pel mal motiu de "Ca la Torta" i finalment "Can Nando".