dimarts, 18 de febrer del 2014

8è RACÓ DE LA MEMÒRIA

El Servei de gestió documental i arxiu us proposa redescobrir un dels espais més emblemàtics del municipi, S'Agaró. A la imatge antiga apareix, a la dreta, el desaparegut xalet d'Antoni Montseny, i al fons l'Hotel Monumental obra del mateix Montseny, avui anomenat S'Agaró Hotel. En el centre, la desembocadura del torrent de Segueró, termenal amb Sant Feliu de Guíxols, i que per deformació dóna lloc al mot S'Agaró. I a l'esquerra, les casetes dels banys i l'antic Hostal de la Llagosta.

Antoni Montseny, contractista d'obres gironí, va realitzar un treball arquitectònic d'impacte visual molt avantguardista per l'epoca amb la seva torre. La construcció, a la dreta de la imatge, si bé presentava trets que recorden l'obra gaudiniana, era en realitat d'una arquitectura modesta a nivell d'execució, acabats i materials. La ubicació de l'habitatge, just on avui hi ha la piscina de Garbí de l'Hostal de la Gavina, va col·laborar a potenciar-ne la seva excentricitat.

Les formes arrodonides i les figures d'animals que la decoraven van convertir aquesta construcció en objecte de molts reportatges fotogràfics. però el poc ressò en els cercles arquitectònics de l'època, la manca de documentació al respecte, i el seu prematur enderrocament per motius que desconeixem, allà els anys trenta, fa que avui sigui qualificada tant sols com una intervenció singular. 

Els turistes gironins dels estius de la primera meitat del segle XX, que començaven a conèixer i a passar la temporada a la nova urbanització que la família Ensesa estava gestant, de ben segur els impactava veure a la zona de la platja de Sant Pol i al Racó de S'Agaró el Xalet de les Punxes, la Taverna del Mar, l'Hotel Monumental o ja en el turó, alguna de les primers construccions de la urbanització de S'Agaró amb un estil arquitectònic més homogeni i, després, aquesta curiosa construcció.