dimarts, 6 de març del 2012

JOAQUIM MUNTAÑOLA. Platjarenc d'adopció

 Per veure l'auca aquí

A l’edat de 97 anys, ens deixava ahir el Sr. Joaquim de Can Muntañola, conegut així per molts platjarencs. Aquest gran dibuixant català investit amb la Creu de Sant Jordi l’any 2000, va viure la major part de la seva vida entre Barcelona i la seva casa del Puig S’Agoita a Castell-Platja d’Aro. 

Col·laborador d’Esquitx, En Patufet, el Be Negre, Xut, Paginas Vividas, Atalaya, TBO, Barcelona Deportiva, Vida Deportiva, Dicen, RB, Barça, Lean, Don Balón, Lecturas, El Mundo Deportivo, La Vanguardia, Correo Catalán, etc. Creador també de la revista d’humor Locus, director de nou comèdies teatrals, guionista de serials radiofònics o crític de cinema al programa El món s’acaba de Catalunya Ràdio són algunes de les feines que l’han acompanyat en la seva trajectòria professional. 

El tipus d’humor català amb què va immortalitzar els seus acudits gràfics sobre costums autòctons, comportaments del turisme més internacional i el futbol ens han permès passar gairebé vuitanta anys de bones estones. I la gran virtut que han tingut els seus dibuixos i les seves paraules és que han sabut captar de forma intranscendent i optimista situacions molt quotidianes que gairebé tots hem viscut.

El Sr. Joaquim Muntañola sempre formarà part de la història del nostre municipi, diversos dibuixos regats sovint per encertades dites i comentaris així ho testimoniaran per sempre més: Destacar un primerenc article promocional sobre Platja d’Aro a La Vanguardia (23 de juliol de 1964), una portada per la Revista El Caliu (número 3, juliol-agost 1983), dibuixos per la Festa Major de Platja d’Aro (1982), cinquanta-cinc pàgines de dibuixos i dites a L’auca de la Platja d’Aro (1988), un dibuix per el cartell de la XV Cantada d’Havaneres del Cavall Bernat (1997), etc.

+INFO
BARREDA, Pere. (setembre 1994) Joaquim Muntañola. El dibuixant d’un Platja d’Aro llegendari. La Revista de la Vall d’Aro El Carrilet. Núm. 54, pàg. 4-6.

MUNTAÑOLA, Joaquim. (2008) La memòria fa pessigolles. Records i ninots. Barcelona: Angle Editorial. 195 pàg. ISBN 978-84-96970-28-1 [Amb el suport de l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro].